De ce lemnul lamelar incleiat este un material ecologic?
In ultimii ani. impactul asupra mediului inconjurator devine un argument important in alegerea unui material de constructie, alaturi de pret, calitate si caracteristici tehnice.
Lemnul lamelat incleiat (Glulam, Leimholz-Brettschnittholz) este fabricat in proportie de 99% din lemn de rasinoase, un material regenerabil, natural.
Multi dintre clientii nostri din Romania au sesizat aparenta contradictie intre caracteristicile de material ecologic ale lemnului si a constructiilor realizate cu acest material si exploatarea nechibzuita a masei lemnoase cu efectele dezastruoase asupra mediului pe care le determina. Din nefericire in tara noastra aceasta contardictie este evidenta, in special datorita dezechilibrului intre exploatare si reimpadurire. Totusi la scara globala lucrurile stau putin altfel, lemnul in general si in special lemnul lamelat incleiat sunt considerate pe buna dreptate materiale ecologice in special datorita faptului ca in procesul de productie a acestuia, comparativ cu toate celelalte materiale cu destinatie similara, se consuma cea mai mica cantitate de energie. In prezent, majoritatea producatorilor mondiali de energie folosesc procedee extrem de poluante pentru producerea acesteia.
Inlocuind materialele de constructii ale caror procedee de productie sunt pronuntat poluante (energofage) contribuim in mod direct la reducerea emisiilor poluante din atmosfera terestra.
Exemplul 1: Pentru fabricarea si punerea in opera a unei tone de lemn lamelar incleiat se consuma in medie o cantitate de 1Mjoule, pentru beton -4 Mjoule, pentru otel 60 Mjoule iar pentru aluminiu 250 Mjoule1 .
Exemplul 2: Pentru fabricarea si punerea in opera a unei grinzi cu sectiunea de 100x300mm si lungimea de 10m se elibereaza in atmosfera o cantitate de 6 kg de CO2. Pentru aceeasi aplicatie, dar folosind o grinda din otel se elibereaza 76kg CO2 iar pentru una din beton armat 101kg CO22.
1 2 Sursa: ‘‘Les assemblages dans la construction bois’’ Centre Technique du Bois et de l'Ameublement
In Franta, anual prin folosirea lemnului lamelat incleiat la realizarea constructiilor si structurilor in locul materialelor traditionale, se diminueaza cantitatea de CO2 eliberat in atmosfera cu 36000 tone/an.